Morska biološka postaja Piran

V okviru NIB deluje Morska biološka postaja Piran. Je edina slovenska ustanova, ki proučuje morje in spremlja njegovo kvaliteto. Raziskovalci MBP Piran so osredotočeni na raziskave s področij fizikalne, kemijske in biološke oceanografije.

 

Več o MBP Piran, njenih projektih in delovanju si oglejte na spletnih straneh.

 

Kontakt :

Tajništvo

Tel.: +386 5 9232 905

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 


 

 

NIB do nadaljnjega zagotavlja nemoteno poslovanje z delom od doma

 

Spoštovani,

V skladu s skrbjo, da skupaj poskrbimo za zajezitev virusa in glede na usmeritve ter ukrepe Vlade Republike Slovenije, na NIB do nadaljnjega zagotavljamo nemoteno poslovanje z delom od doma. Oblikovali smo Krizni odbor, ki je izdelal načrt za nemoteno delo in ki stalno spremlja situacijo na NIB in v Sloveniji.

 

Za nujne primere smo dosegljivi na dežurnih mobilnih telefonskih številkah: 040 885 144 (Maja) in 040 320 516 (Katja).

 

Za nujno dostavo pokličite prosim naslednje telefonske števlike:

-  Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo - dežurni telefon: Manca (031 670 335) in Sonja (031 229 239)                      
-  Oddelek za raziskave organizmov in ekosistemov - dežurni telefon: Andreja (040 427 605)
-  Oddelke za genetsko toksikologijo in biologija raka - dežurni telefon: Martina (041 814 822) in Karmen (031 350 848)
Morska biološka postaja Piran  - dežurni telefon: Tadej (031 300 185 - za dostavo), Gašper (051 655 356 - za splošne informacije)

 

V kolikor srečanja, zaradi dostave vzorcev ali blaga, ni mogoče prestaviti, vas prosimo, da upoštevate naslednje ukrepe:

-  se ne rokujemo,
-  skrbimo za higieno rok ,
-  vzdržujemo primerno razdaljo (strokovnjaki predlagajo vsaj 1,5 m),
-  pri dostavi , predaji vzorcev uporabljamo rokavice in masko.

 

Spodbujamo vas, da sestanke ali koordinacijo projektov opravimo preko telefona ali ostalih orodij za skupinsko komunikacijo (Skype, GOtoMeeting, Zoom ali podobno) ter da se s komunikacijo kar najbolj prilagodimo situaciji. 

 

V želji, da konstruktivno in s čim manj težavami preživimo ta čas, ko nas na svoj način zaznamuje ta velik zdravstveni izziv, vam želimo vse dobro.

 

Izr. prof. dr. Matjaž Kuntner, direktor

 

 

Nacionalni inštitut za biologijo je član EUROMARINE NETWORK:

 

NIB
Member of the
Euromarine Network

 

 

 


Raziskave

 

Bd2Biodiverziteta

Raziskave morske biodiverzitete so ključnega pomena pri razumevanju dogajanja v morju in vpliva antropogenih dejavnikov na okolje. Obenem so tovrstne raziskave neobhodne za oceno ekološkega in okoljskega stanja morja kot ju opredeljuje evropska okoljska zakonodaja (Vodna direktiva, Okvirna direktiva o morski strategiji). Zato v tem okviru poteka izbira bioloških indikatorjev za primerno ovrednotenje stanja na nivoju vrst, habitatnih tipov, bentoških ter nektonskih združb. S tem namenom kontinuirano spremljamo stanje bentoških nevretenčarjev, makroalg, morskih travnikov, ribje združbe, hrustančnic, sredozemske kamene korale, biogenih formacij in drugih tarčnih vrst. V okviru implementacije Okvirne direktive o morski strategiji smo pripravili podrobni in obsežni program za spremljanje stanja slovenskega morja, ki vsebuje tako biološke elemente kot podporne fizikalno-kemijske elemente.

  


Ekologija fitoplanktona

 

 

 

 

 

 

 

 

 


bakterije morjaMikrobna ekologija

Morja in oceani predstavljajo največji del Zemljine biosfere in mikroorganizmi so najštevilčnejši organizmi, sposobni preživetja v vseh morskih habitatih. Predstavljajo pomemben člen v trofičnih povezavah in kroženju snovi. V sklopu naših raziskav preučujemo ekologijo mikrobov, predvsem bakterij in arhej, v odnosu do spremenljivih vnosov anorganskih in organskih hranil v polzaprtih in plitvih obalnih morskih ekosistemih. Spremenljive meteorološke razmere, stratifikacija vodnega stolpa in horizontalna advekcija vodnih mas vplivajo na strukturo in delovanje mikrobne združbe in s tem na biogeokemične cikle v morskem ekosistemu. V okviru naših raziskav preučujemo odziv bakterijske združbe na spreminjajoče fizikalno-kemijske dejavnike, prekomerna cvetenja fitoplanktonskih vrst, masovno pojavljanje želatinoznega zooplanktona, pojavljanja prekomernih količin organske snovi (pojav makroagregatov oz. sluzenja morja) in odziv na pojav hipoksije/anoksije. Raziskovalno se ukvarjamo tudi s preučevanjem odziva mikroorganizmov na antropogene pritiske ter klimatske spremembe v morskem okolju.


Obalna oceanografija

Naše področje je predvsem fizikalna oceanografija obalnih voda. Ukvarjamo se tako z eksperimentalno oceanografijo in z modeliranjem v obalnih vodah, tudi z raziskovanjem dinamike vodnih mas, ki temelji na podatkih operativne oceanografije, to je na podatkih numerične prognoze. Ukvarjamo se s podatkovnim rudarjenjem po oceanografskih podatkih in prepletamo oceanografska spoznanja z ekološko dinamiko in s transportom sedimenta.

 


Meiofavna

Na Morski biološki postaji se že vrsto let (od 1976) ukvarjamo s področjem meiofavne. Gre za bentoške nevretenčarje velikostnega razreda od 38 µm do 1 mm, zastopane s skoraj vsemi živalskimi debli; najdenimi v morju, predvsem pa je to združba glist in harpaktikoidnih rakov. Zaradi hitrega razmnoževalnega cikla in kratke življenjske dobe, so predstavniki meiofavne primerni kot indikatorji onesnaženja, tudi zato, ker igrajo ključno vlogo pri razgradnji detrita in s tem vplivajo na kroženje hranilnih soli in energije.

Poleg ekologije harpaktikoidih rakov, od leta 2006 dalje izvajamo tudi laboratorijske eksperimente z uporabo stabilnih izotopov (13C) za sledenje po prehranskem spletu (naravna izotopska sestava in z bogatenjem v laboratoriju). 

 


STORITVE IN PRODUKTI


Storitve

Preverite nabor različnih storitev, ki jih ponujamo.

Produkti

S sodelavci pripravljamo tehnične produkte in izboljšave.

Oprema

Na MBP uporabljamo različno laboratorijsko in terensko opremo.

22

Nov

Četrta mednarodna konferenca COST projekta “OceanGov – Trajnostno upravljanje oceanov - izzivi, možnosti in vloga znanosti“ (CA15217)

  Na Morski biološki postaji Nacionalnega inštituta za biologijo bo od 25. do 27. novembra 2019 potekala četrta mednarodna konferenca  COST projekta...

13

Jun

Udeležba Morske biološke postaje Piran na Znanstivalu

  V Ljubljani je od četrtka 30. 5. do 2. 6. 2019 potekal Znanstival, dogodek namenjen predvsem promociji znanosti ter spodbujanju radovednosti in...

04

Feb

50 let Morske biološke postaje Piran

  Letos praznuje Morska biološka postaja (MBP) svojo 50. letnico obstoja. Poslanstvo edine slovenske raziskovalne enote, ki se ukvarja izključno z...

09

Nov

Konferenca "OHRANJANJE MORSKE BIODIVERZITETE"

Nacionalni inštitut za biologijo in Regionalni razvojni center Koper, skupaj z Javnim zavodom za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte Občine...