HF radarski sistem v Tržaškem zalivu (TZ)

 

HF radarski sistemi merijo hitrost in smer površinskih, morskih tokov v skoraj realnem času (prikaz v UTC z dodatno zakasnitvijo do 1 ure). Tokovi v oceanu so ekvivalent vetrovom v atmosferi saj premikajo stvari iz ene lokacije na drugo. Ti tokovi nosijo s seboj onesnaženja in zato je pomembno poznavanje tokov iz ekološkega kot tudi ekonomskega vidika. Tokovi prenašajo plovne objekte, zato te podatke uporabljajo reševalci pri svojih odločitvah, v primerih iskanja in reševanja na morju. HF radarji lahko merijo tokove preko velikih morskih ali oceanskih območij in so zato postavljeni na visokih lokacijah ob obali.

 

Celoten HF radarski sistem v Tržaškem zalivu sestavljajo 4 HF radarska vozlišča: Poleg HF radarskega vozlišča nad Izolo, ki ga upravlja Nacionalni inštitut za biologijo (NIB), sistem sestavljajo še HF radarsko vozlišče v Piranu, ki ga upravlja Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO), HF vozlišče v Nabrežini-Italija, ki ga upravlja Istituto Nazionale di Oceanografia e di Geofisica Sperimentale (OGS), in HF radarsko vozlišče pri Trstu, ki ga upravlja Agenzia Regionale per la Protezione dell'Ambiente del Friuli Venezia Giulia (ARPA). Rezultati meritev vseh štirih radarjev so združeni v enotno vektorsko predstavitev tokov v Tržaškem zalivu. Končno so rezultati meritev odlično preverjanje modelskih napovedi, ki jih je mogoče pridobiti na njihovi podlagi.

 

HF radarsko vozlišče, ki ga je junija 2022 na parkirišču na pobočju pod bolnišnico Izola namestil Nacionalni inštitut za biologijo, Morska biološka postaja (MBP), je bilo sofinancirano v okviru mednarodnega projekta INTERREG MED “SHAREMED”.

 

 

Postavitev HF radarja je omogočil projekt SHAREMED SHAREMED_logoLOGO I feel Slovenia