HF radarski sistem v Tržaškem zalivu (GOT)

 

HF radarski sistemi merijo hitrost in smer površinskih, morskih tokov v skoraj realnem času (prikaz v UTC z dodatno zakasnitvijo do 1 ure). Tokovi v oceanu so ekvivalent vetrovom v atmosferi saj premikajo stvari iz ene lokacije na drugo. Ti tokovi nosijo s seboj onesnaženja in zato je pomembno poznavanje tokov iz ekološkega kot tudi ekonomskega vidika. Tokovi prenašajo plovne objekte, zato te podatke uporabljajo reševalci pri svojih odločitvah, v primerih iskanja in reševanja na morju.

 

HF radarji lahko merijo tokove preko velikih morskih ali oceanskih območij in so zato postavljeni na visokih lokacijah ob obali. Celoten HF radarski sistem v Tržaškem zalivu obsega poleg radarja nad Izolo še radarje na 3 lokacijah ob zalivu; nad Piranom (Slovenija) ter pred Trstom in Nabrežino (Italija). Rezultati meritev vseh 4 radarjev se združujejo v enoten vektorski prikaz tokovanja po celotnem Tržaškem zalivu (GOT). In navsezadnje so rezultati meritev odlična preverba modelskih napovedi, ki se z njimi lahko tudi napajajo.

 

V juniju 2022 je Nacionalni inštitut za biologijo, morska biološka postaja (MBP) po nekajletnih prizadevanjih postavila drugi tak radarski sistem ob parkirišču na pobočju pod bolnico Izola s sofinanciranjem iz mednarodnega INTERREG MED projekta SHAREMED. .

 

Postavitev HF radarja je omogočil projekt SHAREMED SHAREMED_logoLOGO I feel Slovenia