Plod dolgoletnega sodelovanja v raziskavah otoka Mljeta okronan z objavo

Plod dolgoletnega sodelovanja v raziskavah otoka Mljeta okronan z objavo

 

Na podlagi dolgoletnih raziskav ribje favne v Velikem jezeru v okviru Nacionalnega parka Mljet so sodelavci Morske biološke postaje NIB skupaj s hrvaškim kolegom prof. dr. Petrom Kružićem iz zagrebške Univerze in prof. dr. Danijelom Ivajnšičem iz mariborske univerze obelodanili znanstveni prispevek v reviji Frontiers in marine science. Raziskovalce je zanimalo kakšna je ribja združba znotraj koralnega grebena sredozemske kamene korale (Cladocora caespitosa) v primerjavi z bližnjem okoljem s prevladujočo algalno vegetacijo.

Na podlagi dolgoletnih raziskav ribje favne v Velikem jezeru v okviru Nacionalnega parka Mljet so sodelavci Morske biološke postaje NIB skupaj s hrvaškim kolegom prof. dr. Petrom Kružićem iz zagrebške Univerze in prof. dr. Danijelom Ivajnšičem iz mariborske univerze obelodanili znanstveni prispevek v reviji Frontiers in marine science. Raziskovalce je zanimalo kakšna je ribja združba znotraj koralnega grebena sredozemske kamene korale (Cladocora caespitosa) v primerjavi z bližnjem okoljem s prevladujočo algalno vegetacijo. Ribjo združbo in habitatne tipe so popisovali na petih globinah in sicer 3, 6, 9. 12 in 15 m na obeh raziskovalnih lokalitetah v obdobju med 2013 in 2021. Največje razlike v zelo pestri ribji združbi so ugotovili v globinskem pasu med 9 in 12 m, kjer je greben najbolj razvit in ima največjo pokrovnost. Poleg tega so prišli do spoznanja, da diverziteta rib od leta 2013 do 2021 postopno upada. Prispevek je plod dolgoletnega sodelovanja med MBP NIB in ekipo prof. Kružića iz Univerze v Zagrebu ki že dobro desetletje sodelujeta tudi v raziskavah Velikega jezera znotraj Nacionalnega parka Mljet. 

 

Lipej, L., D. Trkov, B. Mavrič, V. Pitacco, D. Ivajnšič & P. Kružić (2024). The coastal ichthyofauna of the Mediterranean coral reef: the case of Mljet National Park (Croatia, southern Adriatic Sea).

Frontiers in marine science. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmars.2024.1367382/full