Sluzasti makroagregati v Tržaškem zalivu

Sluzasti makroagregati v Tržaškem zalivu

Potapljaški pregledi z dne 7. 8. 2014 na območju Rtiča Strunjan so razkrili sluzaste makroagregate, ki smo jih opazovali že v preteklih letih, nazadnje v velikem obsegu leta 2004.

 

Sluzasti agregati so bili opaženi tudi drugod v Piranskem zalivu (v bližini oceanografske boje Vida in sicer v sredo, 6. 8. 2014), vidni pa so tudi na posnetkih podvodne kamere, nameščene na Rtu Madona.

 

Agregati v obliki nekakšnih štren so dolgi tudi do 3 m, širine največ 30 cm, rahle, še nekompaktne strukture in se na dotik razgradijo. Ta struktura, poleg svetle rumene barve agregatov, po naših izkušnjah kaže na razmeroma začetno fazo razvoja. V vodnem stolpcu z globino pribl. 15 m so bili opaženi od 1 m globine pa vse do dna, le na površini jih ni bilo. Ponekod so prekrivali morsko dno in bentoške organizme.

 

Prvi mikroskopski pregledi tega materiala so pokazali že znano sliko, kjer so v želatinastem osnovnem matriksu prilepljeni številni neživi delci in organizmi, ki lebdijo v vodi. V matriks se ulovijo tudi bentoški organizmi (npr. diatomeje) in delci sedimenta, če so agregati vzorčeni blizu morskega dna.

 

Kakšen bo nadaljnji razvoj teh agregatov je težko napovedati, ker nimamo podatkov o količini raztopljene in s strani bakterij težko razgradljive organske snovi v morju, ki je potrebna za nastanek agregatov, tj. za prehod iz raztopljene v partikulatno fazo. V preteklosti se je pokazalo, da se kopičenje agregatov ter njihova horizontalna in vertikalna razporeditev preko dneva spreminjajo, trajanje pa je odvisno tudi od vremenskih razmer.

 

Vsekakor je potrebna natančnejša analiza fizikalno-kemičnih in bioloških parametrov v preteklih mesecih, da bi lahko prepoznali morebitne izstopajoče oceanografske lastnosti v primerjavi s preteklimi leti. Neizpodbitno pa je dejstvo, da je bilo to leto do sedaj izjemno in neprimerljivo s katerimkoli letom poprej glede nizkih površinskih slanosti (okoli 31 psu na globini 2 m) in trajanja teh nizkih slanosti celo poletje vse do prve tretjine avgusta. To kaže na dolgotrajno zadrževanje sladke vode na površini severnega Jadrana, bodisi rečnega bodisi padavinskega izvora.

 

Pripravili: dr. Patricija Mozetič, dr. Nives Kovač

 

Podvodni posnetki sluzastih agregatov na območju Rtiča Strunjan 7.8.2014 (vse fotografije: dr. Lovrenc Lipej)

 

 

 

Mikroskopski posnetki vzorca sluzastega agregata, vzorčenega pribl. 1,5 m nad dnom, Rtič Strunjan, 7.8.2014 (vse fotografije: dr. P. Mozetič)