Sluzasti makroagregati v Tržaškem zalivu (2. del)

Sluzasti makroagregati v Tržaškem zalivu (2. del)

Potapljaški pregledi z dne 7. 8. 2014 na območju Rtiča Strunjan so razkrili sluzaste makroagregate, ki smo jih opazovali že v preteklih letih, nazadnje v velikem obsegu leta 2004.

 

Sluzasti agregati so bili opaženi tudi drugod v Piranskem zalivu (v bližini oceanografske boje Vida in sicer v sredo, 6. 8. 2014), vidni pa so tudi na posnetkih podvodne kamere, nameščene na Rtu Madona.

 

Omenjene agregacije zasledimo tudi drugod v Piranskem zalivu in so vidni tudi na posnetkih podvodne kamere, nameščene na Rtu Madona.

 

Sedimentirani sluzasti makroagregati (fotografiji: dr. B. Mavrič)

 

Mikroskopski pregledi vzorcev sluzi so pokazali podobno sestavo kot smo jo že opisali v prvem obvestilu z dne. 7. 8. 2014. Ker gre za sedimentirane agregate, smo v njih ponovno opazili veliko anorganskih oz. mineralnih delcev ter bentoških organizmov. Prevladujejo mikroorganizmi, kot so enocelične alge, cianobakterije in bakterije.

 

 Mikroskopski posnetki sedimentiranih sluzastih agregatov (zgornja vrstica: navadna svetloba, spodnja vrstica: modrozelena svetloba); vse fotografije: dr. P. Mozetič

 

Potapljaški pregled pa je še je pokazal prisotnost velikega števila rebrač (znanstveno ime Ctenophora) in morskih konjičkov velikosti 1 cm.

Sliki: a) rebrača (najverjetneje Bolinopsis vitrea) in b) morski konjiček (fotografiji: dr. B. Mavrič)

 

Pripravili: dr. Nives Kovač,  dr. Valentina Turk, dr. Borut Mavrič