Meduze v Žusterni
V Žusterni so v začetku avgusta kopalci opazili meduze, ki neprijetno opečejo (fotografija). Gre za trdoživnjaško meduzo (Hydrozoa), ki sodi v družino Olindiidae...
fotografija: Marko Tadejevič V nasprotju s klobučnjaškimi meduzami (Scyphozoa), ki so velike in imajo premer klobuka pogosto tudi preko 20 cm, je pri trdoživnjakih večina meduz mikroskopsko majhnih. Le redke so nekoliko večje in jih lahko opazimo s prostim očesom. Mednje sodita tudi bližnji sorodnici Goninemus vertens in Olindias phosphorica. Obe lahko precej neprijetno ožgeta, naseljujeta pa podobna okolja: blizu obale in jih na odprtem morju ne najdemo, podnevi so največkrat ob dnu med travami, ponoči pa se dvignejo tudi do morske površine. Pojavljajo se v toplem delu leta, najpogosteje julija in avgusta. Polipi so zelo majhni, pritjeni na kamenčke ali školjke, tudi školjčni drobir. Pritjeni polipi nespolno brstijo in se lahko močno namnožijo; ko se temperatura dvigne, pa sprostijo meduze. Ker gruče polipov sprostijo meduze ob podobnih pogojih, jih pogosto najdemo v številnih gručah. Čeprav je lahko ožig boleč in je kožna reakcija precej burna, običajno ne pušča posledic. Opečeno mesto je najbolje sprati z obilico morske vode in pazljivo odstaniti vse dele meduze. Nato na opečeno mesto položimo hladne obkladke za 5 – 15 minut ter jih po potrebi zamenjamo. Če je po tem ožig še vedno boleč, je najbolje poiskati zdravniško pomoč. Vabimo pa vas tudi, da si preberete krajše napotke za ravnanje ob ožigu meduz na tej povezavi. Pripravila: Alenka Malej