Utrinki Dneva odprtih vrat Morske biološke postaje Piran ob Svetovnem dnevu oceanov

Utrinki Dneva odprtih vrat Morske biološke postaje Piran ob Svetovnem dnevu oceanov

"Oceani so srce našega planeta. Tako kot srce poganja kri do vsakega dela telesa, oceani povezujejo ljudi na Zemlji, ne glede na to, kje živimo. Oceani uravnavajo podnebje, prehranjujejo milijone ljudi, proizvajajo kisik in nudijo prebivališče številnim organizmom ... in še veliko več! V želji, da zagotovimo zdravje in varnost vsem prebivalcem planeta in bodočim generacijam, je nujno, da prevzamemo odgovornost in varujemo oceane, tako kot varujemo sami sebe."
 

S temi besedami so želeli pobudniki praznovanja Svetovnega dneva oceanov 2016, ki poteka vsako leto 8. junija pod okriljem Združenih narodov, spodbuditi k aktivnostim. Tako kot lani, je letos ponovno osrednja tema z geslom osveščanja »Zdravi oceani, zdrav planet« s posebnim poudarkom na onesnaženju s plastiko. V tej luči je bil svetovni praznik oceanov obeležen tudi na Morski biološki postaji Piran (MBP) v petek, 10. junija, ko je bil na MBP organiziran že tradicionalni Dan odprtih vrat. Obiskovalcem so bili omogočeni vodeni ogledi, udeležba na interaktivnih delavnicah, predavanja in predstavitve projektov. Tako kot pretekla leta, smo letos pripravili niz osmih delavnic in plenarno predavanje na temo onesnaževanja slovenskega morja s poudarkom na mikroplastiki.

 

V dopoldanskem času nas je obiskalo skoraj 250 učencev in dijakov iz šestih osnovnih šol in dveh srednjih šol iz različnih koncev Slovenije, ki so se lahko izbrali dve od osmih naravoslovnih in kreativnih delavnic. Popoldanskih delavnic se je tudi udeležilo nekaj izvenšolskih obiskovalcev, predvsem družin. Vsi ostali obiskovalci pa so bili lahko deležni vodenega ogleda prostorov in laboratorijev MBP, predavanj in projektnih stojnic. Interaktivne delavnice, ki so potekale zjutraj in popoldne so bile: »Pogled pod mikroskopom«, »Raznovrstnost morskih organizmov«, »Svet v malem«, »Odpadki v morju« (Inštitut za vode RS), »Priprava na potop«, »Poskusi z vodo«, »Delo na ladji« in »Robošmucki« (OŠ Vojke Šmuc Izola).

 

Program Dneva odprtih vrat MBP je poleg delavnic, predstavitve aktivnosti MBP in predstavitve Društva Morigenos, ki proučuje življenje delfinov in ostalih morskih sesalcev v našem morju, obsegal tudi predavanje izr. prof. dr. Oliverja Bajta na temo »Onesnaževanje slovenskega morja – viri in možni vplivi«. Pomemben dogodek tega dne je bila tudi podelitev Modre zastave društva DOVES – FEE Slovenija raziskovalnemu plovilu PI-800 »Sagita« in plovilu PI-3930, katero je vodji enote MBP dr. Andreji Ramšak izročil mag. Boris Šušmak, nacionalni koordinator društva. Tekom dneva je bila kontinuirano predvajan predstavitveni film o zaščitenih področjih in aktivnosti Javnega zavoda Krajinski park Strunjan. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi umetniško fotografsko razstavo sodelavca MBP Tihomirja Makovca z naslovom »PUNT-A«, ki jo je postavil Vladimir Bernetič, sponzorirala pa jo je Luka Koper d.d. iz Sklada Živeti s pristaniščem Luke Koper d.d..

 

Kreativni pristop s soudeležbo obiskovalcev v interaktivnih delavnicah je že preizkušena oblika približevanja vsebin znanstvenega raziskovalnega dela mladi populaciji na poti približevanja odločitvam pri izbiri poklicne kariere. Predavatelji so s svojimi življenjskimi izkušnjami in s primeri iz naravnega ter urbanega okolja lepo popestrili nove (v)poglede v paleto študijskih vsebin ter razvojnih možnostih mladih nadarjenih učencev in dijakov. Obiskovalci so kot priznanje za udeležbo prejeli lično izdelan rokovnik in razglednice s slikami morskih organizmov. Organizacijo so poleg Nacionalnega inštituta za biologijo omogočili tudi UNESCO – Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, NO IOC – Nacionalni odbor Medvladne oceanografske komisije, Inštitut za vode RS, društvo Morigenos, Javni zavod Krajinski park Strunjan, društvo DOVES – FEE Slovenija in koordinacija v Sloveniji za IOI – Mednarodnega oceanskega inštituta – pobudnika Svetovnega dneva oceanov.

 

V.B. , K.K., A.Š., P.M.

 

{gallery images/images/noviceMBP/2016/DOV2016}