Opis novega rodu Mawia

Opis novega rodu Mawia

V decembrski številki revije Invertebrate Systematics je bil objavljen članek v katerem je opisan novi rod Mawia z naslovom Redescription of Pelagia benovici into a new jellyfish genus, Mawia, gen. nov., and its phylogenetic position within Pelagiidae (Cnidaria: Scyphozoa: Semaeostomeae).

V rod Mawia je prerazporejena vrsta Pelagia benovici (Piraino, Aglieri, Scorrano & Boero, 2014) na osnovi morfoloških značilnosti in analize jedrnih (28S, ITS1/ITS2) ter mitohondrijskih (COI, 12S, 16S) markerjev. Filogenetska in kladistična analiza 32 morfoloških znakov so pokazali, da P. benovici ne sodi v rod Pelagia. Primerjava lastnosti nove vrste in obstoječih vrst v družini Pelagiidae je pokazala, da je potrebno ustvariti nov rod Mawia ter jo uvrstiti kot Mawia benovici. Članek odlikuje tudi obsežna analiza morfoloških znakov in slikovno gradivo, ki prikazuje značilnosti vrste.

 

Natančen opis vrst je pomemben za številna področja kot so ekologija, prepoznavanje invazivnih vrst in njihove nevarnosti za ekosisteme in človeka. Dosežek je pomemben, ker je sistematika klobučnjakov zapletena zaradi njihovega kompleksnega načina življenja in nepredvidljivega pojavljanja, ekološke plastičnosti in žal vedno večjega pomanjkanja taksonomov.

 

Mawia benovici je bila opažena septembra 2013 v severnem Jadranu v ulovu malih pelaških rib, kjer je takoj vzbudila pozornost. Pregled starejših opazovanj je pokazal, da je bila opažena v Tržaškem zalivu že v februarju leta 2005, kar dokazuje dokumentiran posnetek. Originalen posnetek meduze Mawia benovici je posnel Tihomir Makovec. Nejasen še vedno ostaja geografski izvor vrste.  Avtorji raziskave so Massimo Avian, Andreja Ramšak, Valentina Tirelli, Isabella D’Ambra, Alenka Malej.

 

 

Redescription of Pelagia benovici into a new jellyfish genus, Mawia, gen. nov., and its phylogenetic position within Pelagiidae (Cnidaria : Scyphozoa : Semaeostomeae) Invertebrate Systematics, 2016, 30, 523–546 http://dx.doi.org/10.1071/IS16010

 

 

doc. dr. Andreja Ramšak, fotografija Tihomir Makovec

 

 

TMd 201104 126