Donacija strokovnih knjig dr. Michaela Stachowitscha – Mischke z dunajske univerze

Donacija strokovnih knjig dr. Michaela Stachowitscha – Mischke z dunajske univerze

V dislocirani oddelek Biološke knjižnice na MBP v Piranu smo kot donacijo prejeli zbirko petindvajsetih strokovnih knjig z morsko tematiko, ki nam jih je podaril urednik rubrike knjižne recenzije v redakciji znanstvene revije Marine Ecology (Wiley/Blackwell).

 

Omenjena revija je v začetku izhajala ob pobudi znamenitega zoologa prof. dr. Rupert Riedla kot kontinuiteta objav neapeljskega Zoološkega inštituta »Pubblicazioni della Stazione zoological di Napoli« z imenom Marine ecology PSZN. Donator teh monografij je dr. Michael Stachowitsch - med raziskovalci Morske biološke postaje poznan kot Mischka.

 

Dolgoletni obiskovalec MBP v Piranu in raziskovalec Tržaškega zaliva, ki ga proučuje kot znanstveni potapljač in fotograf kakor tudi kot poglobljen pisec znanstvenih besedil v  soavtorstvu tudi z našimi raziskovalci npr. v novejši objavi v znanstv. reviji Biogeoscences http://www.biogeosciences.net/11/281/2014/bg-11-281-2014.pdf. Dr. Stachowitsch je habilitirani docent in mentor številnim diplomantom in doktorandom dunajske univerze na področju ekologije morja in avtor knjige “The Invertebrates: an illustrated glossary” (Wiley, 1992). Z raziskovalci morja na MBP NIB v Piranu sodeluje v skupini za meiofavno. Več o njem je opisano spletni strani

http://homepage.univie.ac.at/michael.stachowitsch/.

 

Med prejeto literaturo izstopajo tako fizikalno oceanografske kakor tudi monografije o ribah in školjkah Rdečega morja, katere naši biologi že lahko srečajo kot t. im. lessepske migrante tudi v Jadranu. To so namreč organizmi, ki skozi Sueški prekop preidejo v Mediteran in se zaradi toplejšega morja po njem lahko tudi širijo.