Obeleženje Svetovnega dneva oceanov na Morski biološki postaji Piran Nacionalnega inštituta za biologijo

Obeleženje Svetovnega dneva oceanov na Morski biološki postaji Piran Nacionalnega inštituta za biologijo

Svetovni dan oceanov, ki ga praznujemo 8. junija, je postal mednarodni oz. planetarni dogodek, ki se ga vsako leto v različnih oblikah udeleži več milijonov ljudi v več kot 100 državah po svetu. Tudi Morska biološka postaja Piran Nacionalnega inštituta za biologijo (MBP-NIB) je z dnevom odprtih vrat, ki je letos potekal 2. junija 2017, dodala prispevek k temu pomembnemu dogodku. Letošnja tema svetovnega dneva oceanov je bila Naši oceani, naša prihodnost, morja brez odpadkov. Plastični odpadki so že dolga leta prepoznani kot velika grožnja oceanom in organizmom v njih. Ne zgolj veliki kosi plastike, ki jih lahko opazimo na obalah in sredi morja kot tujke v našem morju, ampak vsi drobni delci milimetrskih velikosti, nevidni našim očem, ki zaidejo skozi različne poti v prehranjevalno verigo.

 

Dneva odprtih vrat na Morski biološki postaji v Piranu se je udeležilo več kot 300 osnovnošolcev in srednješolcev iz osmih različnih osnovnih in srednjih šol z vseh koncev Slovenije. Po pozdravnem nagovoru s strani vodje MBP-NIB dr. Andreje Ramšak je na kratko delo na MBP-NIB predstavila dr. Vesna Flander Putrle. Na predavanju z naslovom Noetova barčica na vrhu Jadrana pa je prof. dr. Lovrenc Lipej mlade seznanil, da se tudi v našem morju zaradi podnebnih sprememb, ki zaradi višjih temperatur omogočijo preživetje tujerodnih vrst, dogaja biotska globalizacija. Po drugi strani pa zaskrbljenost zbuja onesnaženje oceanov z odpadno plastiko. Zakaj je varstvo morja pomembno, kakšne so posledice onesnaženosti in kako biotsko bogato je slovensko morje, pa so sodelavci Morske biološke postaje Piran osnovnošolcem in dijakom predstavili na osmih tematskih delavnicah, ki so potekale vzporedno.

 

Učenci in dijaki so se s čolnom zapeljali do raziskovalne ladje MBP-NIB 'Sagite' in spoznali tehnike vzorčenja morske vode in meritve na morju. Nekateri so naredili svoj mikroskopski preparat in nato pogledali planktonske organizme pod mikroskopom. Drugi so v rokah držali morske rake, zvezde, kačjerepe, meduze in ostale organizme. Nekateri so nacepili bakterijsko kulturo na agarsko ploščo ter izmerili slanost in pH morske vode. Nadobudni so v naši potapljaški bazi poskusili dihati s pomočjo regulatorja kot potapljači. Na delavnici, ki so jo vodili raziskovalci iz Inštituta za vode Republike Slovenije, so najmlajše podučili o ravnanju z odpadno plastiko tako doma kot tudi na rekreacijskih površinah v naravi, npr. ob morju na plaži; otroci pa bodo sedaj lahko svetovali staršem, kako naj ravnajo npr. pri čiščenju filtra pralnega stroja, da ne bodo delci mikrovlaken končali v morju ter o nepravilnem odlaganju predmetov v WC školjko. Otroci so izdelovali sestavljanke oz. lepljenke s pomočjo nabranih odpadkov.

 

Delavnic se je udeležilo tudi nekaj izvenšolskih obiskovalcev, predvsem družin, vsi pa so bili deležni vodenega ogleda prostorov in laboratorijev MBP-NIB ter obiska stojnice in razstave 'Delfini ob slovenski obali' društva Morigenos in stojnice 'Slediribi' Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), ki je predstavila projekt 'Identifikacija ribiških proizvodov in sledenje deklaraciji'.

 

Letošnji svetovni dan oceanov je sovpadal s konferenco na sedežu Združenih narodov v New Yorku, kjer je bilo predlagano, da postane naslednje desetletje 2021-2030 posvečeno oceanski znanosti, kajti izredno pomembno je, da ohranjamo zdravje oceanov v luči trajnostnega razvoja.

 

Mateja Grego, Patricija Mozetič, Anja Šimon, Vlado Bernetič

 

Fotografije: Anja Šimon in Vlado Bernetič