Nova spletna aplikacija "Trajektorija in hodograf pri boji Vidi"

Nova spletna aplikacija "Trajektorija in hodograf pri boji Vidi"

V okviru delovanja NO IOC v letu 2016, ki med drugim vsebuje tudi ohranjanje, razvoj in integracijo opazovalnega in informacijskega sistema, smo razvili spletno aplikacijo za prikaz gibanja vodnih mas na lokaciji oceanografske boje Vida.

 

S pomočjo aplikacije z meritvami morskih tokov na oceanografski boji Vida predstavimo kratkotrajno gibanje vodnih mas na lokaciji boje (glej sliko). Leva slika (trajektorija) prikazuje pot namišljenega delca, spuščenega na lokaciji boje v izbranem časovnem intervalu ter izbrani višini nad morskim dnom. Desna slika (hodograf) pa prikazuje 'trenutne' hitrosti in smeri morskih tokov ob izbranem datumu in času na različnih višinah nad morskim dnom. Uporabnik lahko pri trajektoriji namišljenega delca v izbrani višini nad dnom izbira začetni in končni datum ter čas trajektorije, oz. trajanje potovanja namišljenega delca, največ v trajanju 24 ur. Pri hodografu pa lahko uporabnik izbere datum in čas, s čimer se prikaže vertikalna porazdelitev tokov v danem trenutku . Na levi sliki je možno tudi povečevanje območja okoli boje Vida in postavljanje trajektorije glede na lokacijo boje.

 

Do spletne strani aplikacije lahko dostopamo na več načinov:

 

  1. S pomočjo menijev na spletni strani MBP – OCEANOGRAFSKI PODATKI IN MERITVE / OCEANOGRAFSKA BOJA / Trajektorija in hodograf
  2. Z neposredno povezavo http://www.nib.si/mbp/sl/oceanografski-podatki/buoy-2/trajektorija-in-hodograf
  3. S pomočjo menija na spletni strani NIB-MBP - OCEANOGRAFSKI PODATKI IN MERITVE, kjer kliknemo na tekst »Trajektorija in hodograf« v razdelku Oceanografska boja Vida poleg bojine ikone.

Klikni na sliko za prikaz trajektorije in hodografa.

Izgled spletne strani "Trajektorija in hodograf pri boji Vidi"

 

Aplikacijo razvil B. Petelin, namestil D. Deželjin.