POLŽI ZAŠKRGARJI SLOVENSKEGA MORJA – barviti delček morja zajet med platnice nove monografije

POLŽI ZAŠKRGARJI SLOVENSKEGA MORJA – barviti delček morja zajet med platnice nove monografije

 

V morju bomo našli neverjetno bogastvo polžev, tudi takih, ki so brez hišice ali pa je ta v obliki notranjih lupinic. Take polže združujemo v skupino polžev zaškrgarjev. Za večino le-teh je značilna izredna barvitost ter nenavadne oblike, kar pritegne mnoge potapljače in podvodne fotografe. Njihova posebnost so tudi posebne spojine, ki jih izločajo, bioaktivne substance, ki so bile včasih uporabljene kot strupi, danes pa so zelo zanimive za farmacevtsko industrijo.

 

Doslej je bilo za slovensko morje ugotovljenih 141 vrst, med katerimi je bilo kar nekaj vrst, ki so bile prvič zabeležene za slovensko in tudi za Jadransko morje, nekatere pa so zelo redke in pomembne tudi v svetovnem merilu.

 

Raziskovalci Morske biološke postaje Nacionalnega inštituta za biologijo, prof. dr. Lovrenc Lipej, mag. Domen Trkov in dr. Borut Mavrič, so do sedaj nakopičeno znanje o tej mavrični druščini zbrali in predstavili v novi publikaciji z naslovom »Polži zaškrgarji slovenskega morja«. V njej je prostor našlo vseh 141 vrst, ki so predstavljene z več kot 480 fotografijami, 151 zemljevidi, 142 razpredelnicami in 51 avtorskimi ilustracijami.

 

Pričujoča publikacija je sicer znanstvena monografija, a avtorji menijo, da je kljub temu uporabna širšemu krogu uporabnikov, saj omogoča dokaj celovit vpogled v to zanimivo nevretenčarsko skupino in prepoznavo polžev zaškrgarjev, s katerimi se bodo imeli priložnost srečati na potopih ali v obrežnem pasu. Nad njo bodo navdušeni tako biologi, študenti biologije in naravoslovnih ved, podvodni fotografi in potapljači ter vsi tisti, ki jih zanima morje in življenje v njem.

 

Knjigo »Polži zaškrgarji slovenskega morja« lahko naročite po ceni 25 evrov:

 

Preko telefona:
+ 386 (0)59 232 724

 

Preko e-naslova:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

sprednja naslovnica za splet 

Kolofon knjige

 

Avtorji: Lovrenc LIPEJ, Domen TRKOV in Borut MAVRIČ

 

Fotografije in ilustracije: Samo ALAJBEGOVIĆ, Sergej DAMIŠ, Žiga DOBRAJC, Ana FORTIČ, Irena FRKOVIČ, Rade GARIĆ, Mirta KUČIĆ, Lovrenc LIPEJ, Vesna MAČIĆ, Tihomir MAKOVEC, Milica MANDIĆ, Borut MAVRIČ, Tina MIRT, Diego POLONIATO, Marjan RICHTER, Frans SLIEKER, Milijan ŠIŠKO, Egidio TRAINITO, Joop TRAUSEL, Lionello TRINGALLI, Domen TRKOV, Gerdes ZADNIK, David WROBEL

 

Strokovni pregled: prof. dr. Petar KRUŽIĆ, dr. Vesna MAČIĆ

 

Lektura: Cvetana TAVZES

 

Oblikovanje in naslovnica: Borut MAVRIČ

 

Založnik: Nacionalni inštitut za biologijo, Morska biološka postaja Piran

 

Za založnika: prof. dr. Tamara LAH TURNŠEK

 

Tisk: SCHWARZ PRINT d.o.o.

 

Naklada: 500

 

Kraj in leto izida: Piran, 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 IOCNATCOMSLOLogotip MBP slo