Dan odprtih vrat 2015

Dan odprtih vrat 2015

Ob svetovnem dnevu oceanov 2015 »Zdravi oceani, zdrav planet« vas v petek, 5. junija 2015 vabimo na obisk Morske biološke postje. Ponujamo vam vodele oglede, interaktivne delavnice, predavanja in predstavitve projektov.... 

(za ogled celotne novice klikni na njen naslov)

 

Pod okriljem Združenih narodov tudi v letošnjem letu praznujemo Svetovni dan oceanov, 8 junija. Osrednja tema Svetovnega dneva oceanov v letošnjem letu je Zdravi ocean, zdrav planet.

 

"Oceani so srce našega planeta. Tako kot srce poganja kri do vsakega dela telesa, oceani povezujejo ljudi na Zemlji, ne glede na to, kje živimo. Oceani uravnavajo podnebje, prehranjujejo milijone ljudi, proizvajajo kisik in nudijo prebivališče številnim organizmom,.. in še veliko več! V želji, da zagotovimo zdravje in varnost vsem prebivalcev planeta in bodočim generacijam, je nujno, da prevzamemo odgovornost in varujemo oceane, tako kot varujemo sami sebe."

 

S temi besedami so pobudniki praznovanja Svetovnega dneva oceanov 2015, ki poteka vsako leto 8. junija pod okriljem Združenih narodov, vzpodbudili k aktivnostim. Letošnja osrednja tema z geslom osveščanja je »Zdravi oceani, zdrav planet« V tej luči je bil svetovni praznik oceanov obeležen tudi na Morski biološki postaji Nacionalnega inštituta za biologijo v Piranu že v petek, 5. junija, ko je bil na MBP NIB organiziran tradicionalni Dan odprtih vrat. Obiskovalcem so bili omogočeni vodeni ogledi, udeležba na interaktivnih delavnicah, predavanja in predstavitve projektov. Tako kot pretekla leta, so pripravili niz desetih delavnic in predavanja na temo morja in klimatskih sprememb.

 

Prijavljene skupine iz enega vrtca, sedmih osnovnih šol in treh gimnazij so se lahko udeležile dveh izbranih od desetih tematskih naravoslovnih in kreativnih delavnic. Vsi obiskovalci pa so bili lahko deležni ogleda prostorov oz. laboratorijev MBP NIB, predavanj in projektnih stojnic. S pridruženimi obiskovalci jih je bilo ta dan na MBP vseh skupaj okrog 350.

 

Podrobnejše informacije o dnevu odprtih vrat so dostopne na tej povezavi.

 

Za koordinacijo in uspešno organizacijo prireditve sta poskrbeli Katja Klun, univ. dipl. kem, Anja Šimon, mag. pomorstva, odgovoren za oraganizacijo dogodka in uvodničar na predavanjih pa je bil prof dr Vlado Malačič, vodja raziskovalne enote MBP NIB. Kreativni pristop s soudeležbo obiskovalcev v interaktivnih delavnicah je sodobna oblika približevanja vsebin znanstvenega raziskovalnega dela predvsem mladi - šolski populaciji. Predavatelji so s svojimi življenjskimi izkušnjami ilustriranimi tudi z zanimivimi zgodbami in prispodobami - letos posebej tudi s posrečenimi eksperimentalnimi modeli ter slikami - lepo popestrili nove (v)poglede v paleto študijskih vsebin ter tudi poklicnih možnosti mladih nadarjenih učencev in dijakov. Z naraščajočim pomenom vedenja o naravnih zakonitostih, ki jih v luči trajnostnega razvoja in spoznanj o globalnih spremembah raziskovalci zaznavajo v našem morju, se oceani vse bolj prelivajo tudi z našim morskim pragom ter tako odpirajo vrata mnogim novim poklicnim usmeritvam, ki lahko omogočijo priložnost mladim zazrtim v nova znanja in prakse.

 

Uporabne povezave: